Vlinders

Er staan twee vlinders op de onderkant van mijn rechterbeen.

Al van jongs af aan wou ik een blauwe vlinder, eentje die recht omhoog vloog. Liefst met het gezicht van een engeltje of een elf. Ergens had ik dat beeld opgevangen in de Large, een tijdschrift vol rock-attributen wat mij echt wel kon bekoren rond mijn puberteit. Maar toen ik vier jaar geleden de tattoo shop binnenwandelde, schudde de artist mij wakker. Ze gaf me de figuurlijke klap in m’n gezicht. Al had ze het waarschijnlijk liever écht gedaan. Ze overtuigde me ervan dat het er voor altijd zou opstaan, dus ik moest iets kiezen wat voor mij tijdloos was. Ik ging op zoek, ik vond en ik werd verliefd op het beeld van twee minimalistische vlinders. Zonder het te weten stonden ze toen al symbool voor de Sarah uit de toekomst.

Vandaag zie ik twee vlinders op het schilderij voor me. Ik ben er al een tijdje aan bezig. Begonnen met het tekenen en uitschilderen van het silhouette. Nu krijgen ze geleidelijk aan kleur. Blije kleuren tot mijn verbazing. Persoonlijk ben ik nogal van het bruin en het donkergroen. Maar dit schilderij wordt kinderlijk. Volwassen kinderlijk. En ik vind het leuk.
Is het mijn innerlijk kind dat graag die aandacht inpikt? Zo voelt het niet echt. Het voelt meer als de positieve toets die weer een stukje door het leven mag komen. Na al het negatieve nieuws van de voorbije tijd – dat ook positieve dingen met zich meebracht – mag het eventjes. Mijn ziel heeft een opening gevonden om haar kleurstralen naar buiten te laten schijnen.

De twee vlinders op mijn onderbeen betekenden voor mij yin en yang. Mannelijk en vrouwelijk. Op de dag dat ik ze liet zetten, voelde ik meteen ‘één keer, en nooit meer’. En alhoewel ik een grote tattoo sleeve erg mooi vind, leerde ik mezelf al op die manier kennen dat het inderdaad voor mij maar bij één keer zal blijven. Toen ik ze de weken erna intens moest verzorgen, hoorde ik een stem in me vertellen dat deze tattoo altijd een juiste betekenis voor mij zou hebben. Dat ze altijd zou betekenen wat voor mij op dat moment goed voelt. En dat ligt me wel, een multifunctionele tattoo.

Foto @sarahverbeke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.